Fartsmåling på E18

Elevene i fysikk1 skal lære om forskjellen på gjennomsnittsfart og momentanfart.

Elevene i fysikk 1 måler fart på E18 - Klikk for stort bildeElevene i fysikk 1 måler fart på E18 Anne-Grethe W. Gundersen

Oppdraget gikk ut på å finne både gjennomsnittsfart og momentanfart av 5 biler på E18. Broene over E18 er godt egnet for å lære om dette og elevene fordelte seg på de to nærmeste broene.

For å finne gjennomsnittsfart målte fysikkelevene hvor lang tid 5 tilfeldige biler brukte mellom de to broene over E18. De måtte selv finne avstanden mellom broene og avtale seg imellom hvordan de skulle gjøre målingene. Mobiltelefonen var flittig i bruk til å ta tiden og til å kommunisere med medelever på den andre broen.

De elevene som var hjemme ble involvert i forsøket så godt det lot seg gjøre via teams.

For å finne momentanfart (øyeblikksfart) måtte de måle hvor lang tid en bil brukte på å passere en bro. Dette er vanskelig og resulterte i noen målinger som åpenbart er feil. Et av svarene var at bilen kjørte i 20 km/h i 90 sonen. Da måtte eleven selv vurdere hvor feilen var.