Hilsen fra kommuneoverlegen i Asker

Kommuneoverlegen i Asker sender en oppfordring til alle elever på videregående skoler i Asker.

Kommuneoverlege Meera Grepp - Klikk for stort bildeKommuneoverlege Meera Grepp Asker kommune

Hei du som går på videregående skole!

Se for deg at du våkner en morgen og ikke er helt i form. Du har kanskje bare litt vondt i halsen, bitte litt feber eller føler deg bare litt uggen i kroppen. Da skal du holde deg hjemme til du føler deg bra igjen.

Selv om ikke du er redd for å bli smittet med korona, kan noen du er glad i bli smittet av deg. Det er ikke sikkert de tåler sykdommen så godt, og kanskje blir de veldig syke.

Smittetallene i Norge øker, og flere kommuner strammer inn på hva vi kan gjøre. Igjen, tenker kanskje du. Er det virkelig nødvendig? Svaret er ja. Hver uke får vi nye smittede i Asker. Smittetallene i vår kommune er foreløpig lave, men situasjonen kan raskt endre seg, så vi må ikke senke skuldrene ennå.

Visste du at regjeringen har gjort det enklere for deg som elev på videregående å holde deg hjemme? Ut oktober slipper du faktisk å dra til fastlegen for å få dokumentert fraværet ditt. Det betyr at du kan holde deg hjemme med god samvittighet hvis du ikke er i form. Sjekk med skolen din om hvordan du kommer i gang med fjernundervisning når du holder deg hjemme.

For å unngå at kommunen vår må stenge ned, slik flere andre kommuner har måttet gjøre den siste tiden, er det viktig at du og jeg fortsetter å ta smittevernrådene på alvor. Enten vi liker det eller ikke, er det vi som sammen bidrar til å holde pandemien under kontroll og som unngår at flere blir alvorlig syke.

Jeg vet mange allerede har ofret mye. Men hvis du møter opp på skolen når du ikke er i form, kan du smitte han som sitter ved siden av deg i klassen. Det kan du også gjøre på fest hvis du blir med når du er litt pjusk. I tillegg setter du i gang et stort smittesporingsarbeid som er svært ressurskrevende. Tar du lett på smittevernrådene, belaster du så mange flere enn bare deg selv. Ditt valg kan gå utover andre mennesker.

I dag kan du henge med 19 andre venner og kjente, men husk at det må være god nok plass til dere alle, slik at dere kan holde én meters avstand.

Er du satt i ti dagers karantene, skal du ikke gå på skole eller jobb, ikke ta offentlig transport og unngå besøk. Gå gjerne en tur, men hold god avstand til andre, og la helst noen andre gå på butikken for deg.

Og den morgenen du våkner med litt vondt i halsen, lurer du kanskje på om det kan være korona? Symptomene på korona og forkjølelse er veldig like. Derfor er testing viktig, og du kan bestille time på nett eller ringe koronatelefonen vår på 66 71 59 99. Kjapt og enkelt, så slipper du å lure.

Hilsen kommuneoverlegen i Asker
Meera Grepp

Les mer om FHI’s anbefaling om når ungdom skal være hjemme: https://www.fhi.no/publ/plakat/nar-skal-ungdom-og-voksne-vare-hjemme-fra-skolearbeid-og-testes-for-covid-1/

Når skal man holde seg hjemme fra skolen, hvordan skal skolen varsles og hvilke rammer gjelder for elever som følger undervisningen digitalt hjemmefra?

Informasjon til alle foreldre om koronasituasjonen

Kunnskapsdepartementet har laget en samleside for foreldre til barn i barnehage og skole med informasjon om ulike temaer.
Informasjon til foreldre om barn og koronavirus

Hvordan er reglene rundt fravær og tilstedeværelse på skolen? Les sak om nye fraværsregler her: Fjerner krav om legeerklæring

Skolens interne rutiner er som følger:

Foresatte (eller myndig elev) melder om helsefravær på mail til kontaktlærer samme dag som eleven er fraværende. Dette skal fremgå av meldingen: om fraværet skyldes sykdom og at eleven ikke kan delta digitalt om fraværet skyldes sykdom og at eleven følger undervisningen digitalt

Elev som er fraværende gjør dette i teams:

Kan ikke følge undervisningen digitalt: Eleven sender melding til kontaktlærer og aktuelle faglærere og varsler om at hen er for syk til å delta digitalt.
Kan følge undervisningen digitalt: Eleven sender melding til sine faglærere for å delta i undervisningen.

Kontaktlærer registrerer fraværet slik at det ikke kommer til opptelling på vitnemålet etter at egenmelding er levert.

Digital undervisning:

Eleven som er fraværende kan ikke regne med å delta via video på lik linje med de som er tilstede i klasserommet. Lærer tilrettelegger for et digitalt tilbud til eleven som deltar hjemmefra etter en vurdering av hva som er mest hensiktsmessig når det gjelder mål for timen og rammer for arbeidet.